500€

En bekant hälsade på oss för några veckor sedan. På grund av eurostrul i Kuala Lumpur fick vår bekant endast en 500€ sedel istället för sedlar som faktiskt används. Det var första gången i mitt liv som jag sett en 500:a i verkligheten och troligen också den sista såvida inte grekerna fucka upp skiten så mycket att det blir hyperinflation och man måste ha en hel bunt 500:or för att få köpa en Sisu-ask.

Vad jag dessutom lärde mig var hur inni (insert kvinnligt reproduktivt organ synonym) svårt det var att växla, än mindre handla med sagda sedel. Jag lärde mig två saker, varav en sak var skandalös och det var att, get this…banker tar inte emot 500 eurosedlar!!! Med undantag för en bank…Ålandsbanken, jag ringde o frågade nämligen. Nu for vi inte till Ålandsbanken, uppenbarligen den sista riktiga banken i Finland, för vi fick tipset att (den andra saken jag lärde mig) Stockmann både accepterar och växlar femhundringar gladeligen.

Leve Stockmann och Ålandsbanken!!! Fuck you resten av er kråkor som fortfarande kallar er banker.

14 reaktion på “500€

 1. 500 e i dagens läge…
  Är ju eg bara småpengar… Vad får du för det???
  Med tur en ny tv aparat eller en förmånligare dator???
  Inte i varje fall en ordentlig systemkamera!

 2. Vi har ganska många kunder från östra grannlandet som brukar gräva en bunt 500€-sedlar ur sin väska (obs, inte ur plånboken, utan sedlarna finns bara fritt i väskan) och slänga dem på disken och blir jättesura när vi inte kan ta emot dem. Eftersom jag även jobbat på Stocka i tiderna så kan jag berätta att de kan ta emot sedlarna pga de har en såndän apparat som man kan kolla sedeln med, sån har inte vi. Men jag undrar alltid: varför har ryssarna alltid så stora sedlar, vad ligger bakom det? Att visa sin status med stora sedlar eller är det bara så som bankerna där funkar?

 3. Är Ålandsbanken smarta affärsmän- kvinnor eller är de efter sin tid, vi går ju mot ett plastkortsamhälle. Redan nu kan man inte gå in på Sweedbank och försöka ta ut pengar för det finns inte några. Ett månghundra årigt yrke som bankrånare är på väg att försvinna. Man är ju alltid för sent ute, just när jag tänkte omskola mej, suck.

  • Ja, suck! Vart tog bankerna vägen? Förr var en bank en av samhällets pelare som åtnjöt samma fötroende som kyrkan, nu är dom bara en logotyp, bara ett skal, ännu en igel i en oändlig rad iglar med olika logotyper påtatuerarde

 4. Höpö höpö, jag har arbetat i kassan på Aktia, och jag gjorde ju inget annat än att ta emot och dela ut femhundringar. Nemas problemas.

  • vi gick in till ett aktia-kontor och dom hävda att dom inte ens hanterade cash, inte ens forex tog emot den. Vilka aktiakontor tar emot pengar nuförtiden?

  • Jag har för mig att stora eurovalörer också har ett RFID-chip som man kan skanna om man har en läsare

 5. En gång när jag gjöt en grund för ett garage så fick jag betalt i en 500-euros sedel.
  Fick vika den många gånger för att få in den i plånboken.
  Ååh, good ol’ days of blue collar under the table labour.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *