Lords of Midnight

Grävde i gamla lådor häromveckan och hittade spelet Lords of Midnight jag köpte en gång för lääänge sedan till gamla hederliga 64:an.

Lords of Midnight, som släpptes 1984 är ett spelhistoriskt viktigt spel i det att det utvecklades av Mike Singleton som senare skulle göra legendariska spel som Midwinter och nu på senare tid bl.a. Indiana Jones and the Emperor’s Tomb.

Lords of Midnight imponerade stort på spelvärlden genom ett revolutionerande system för att rendera landskap på skärmen, en teknik som skaparna kallade för ’landscaping’. I dagens läge ser grafiken erbarmligt primitiv ut men man måste inse att 1984 var textbaserade spel ännu vanliga som inte hade någon grafik alls!

Ett exempel på landscaping-tekniken. Inte direkt Skyrim om man säger så. 🙂

Spelet fick en uppföljare Doomdark’s Revenge som mottogs väl. Ett tredje spel, Eye of the Moon planerades men det släpptes aldrig. 1995 kom dock Lords of Midnight: The Citadel men spelet blev inte någon större succé.

Förra året nåddes jag av nyheten att ett projekt har startas för att porta över LoM-spelen till iOS (dvs. iFön och padda), vilket är goda nyheter. Vi får se hur det går framöver.

Bonus! 

Här kan ni titta på och ladda ner inskanningar av manualen, lådan plus en imagefil av 64-versionen som ni kan köra i emulatorer som VICE, Hoxs64, CCS64 eller Virtual64 (endast OSX). Är du på resande fot så prova FrodoC64 till Android.

Här kan ni hitta dom två första spelen portade till Windows via spelmotorn ’The Midnight Engine’.

 

3 reaktion på “Lords of Midnight

  1. Aah… Nostalgi.

    Hade faktiskt Football Manager för C64 (anno längesedan) i gott minne på söndagen då Chelsea vann Champions League. Spelade alltid med Chelsea och har därför varit anhängare av laget sedan dess.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *