En båt!

Igår vandrade jag omkring på Busholmen för det är vad nördar gör nuförtiden. Då såg jag en båt, eller snarare ett litet skepp, kanske var det en bogserbåt eller något liknande. Båten såg välhållen ut och jag började drömma över hur det skulle vara att bo på en sån där båt.

Först och främst måste man skaffa sig en sådan båt, sedan måste man skaffa sig ett yrke som passar till att bo på en båt. Förutom båt-relaterade yrken så finns det bara ett enda yrke som man kan ha om man bor på båt och det är PRIVATDETEKTIV!

Jag skulle bo på båten och jag skulle ha problem med spriten och ett väldigt trassligt privatliv, min exfru, numera Fru Stafsjö skulle komma och hälsa på hela tiden (varför vet jag inte) och klaga på att det är så rörigt och ostädat medan jag rakar mig med rakkniv i en gammal sprucken spegel, pausar lite, tar upp den glödande cigarillen, drar ett par drag och slänger en Treo i en mugg vatten och fortsätter att raka mig. Sedan, allt medan exfrun gnäller, letar jag upp den minst skitiga skjortan och börjar ta den på mig, då ringer telefonen, naturligtvis hittar jag inte den under allt bråte men till slut får jag tag på den. Ännu mer skäll väntar i luren då det är Kommissarie Rautavaara som ringer och ger mig en ordentlig utskällning som vanligt. Kommissarie Rautavaara hatar mig och vi går way back men är till sin stora irritation ofta tvungen att ha att göra med mig då jag brukar kunna nysta upp en hel del kniviga fall som han och hans relativt talanglösa underordnade går bet på.

Rautavaara avskyr mig så till den milda grad att han vägrar att träffa mig och därför skickar han sin kollega Anastasia Grip när han blir tvungen att ha att göra med mig, inte mig emot, fröken Grip är en väldigt attraktiv kvinna och den smartaste på sin enhet, men blir nedtryckt av sina kollegor på grund av att dom känner sig hotade av hennes utseende och kompetens. Därför har hon inget emot att spendera en förmiddag med mig, jag bjuder ju dessutom på en skvätt whisky till kaffet, en rackabajsare behövs sannerligen ibland för att mota den kalla vinden som finska viken så här års så generöst bjuder på. Dessutom ser jag inte helt oäven ut mitt schabbiga yttre till trots, det finns nog en liten attraktion mellan oss men hon är noga med att inte bli involverad i något förhållande med kollegor, även inhyrd kompetens som jag. Dessutom är jag många år äldre än hon, sånt skulle bara inte fungera.

Exfrugan är just på väg ut, fortfarande skällande när hon möter Grip i dörren, deras blickar dom kastar varandra säger mer än tusen mord, ”sådana är dom, kärringar” skrockar jag inne i kajutan.

Min hund som heter Scrotum gläfser till när Grip stiger in genom dörren men han somnar genast om när han ser vem det är, Scrotum är en stor jävla ful best som ingen annan ville ha utom jag, Jag fick honom av en tidigare klient som var genetiker och Scrotum är faktiskt en fjärdedel alligator och anses i forskarbranschen vara ett halvt misslyckat experiment där målet var att ta fram en skitfarlig hund för militära ändamål, farlig vet jag inte om han är men ful, det är han definitivt.

Grip slår sig ner efter att jag bryskt städat fram en stol åt henne och det första hon säger är att det ser för jävligt ostädat ut här och att jag enligt lag måste ha mitt vapenskåp låst och inte ha 9mm:s ammunition liggandes i kajutfönstret. Jag skulle muttra över att jag borde ha en kölappsautomat installerad för uppenbarligen står folk i kö för att få klaga på mig! Jag knastrar upp en ny Famous Grouse whisky och häller en rejäl skvätt i bådas vårt kaffe.
Grip frågar om jag fått fram någe mer information om den försvunna tonårsflickan och jag skulle svara och säga att jag jobbar på det. Jobba hårdare! Säger Grip och jag svarar med att höja kaffekoppen i en informell skål medan jag ler ett snett leende….

Då öppnas dörren med ett brak och en svårt blödande man staplar in med en blodig papperslapp i handen………

Vad brukar ni fundera på när ni är ute på promenad?

.

0 reaktion på “En båt!

  1. Hon är detektiv, men hon döljer det bra, om än inte tillräckligt bra för det tränade ögat.

    Borgås kulturräddare Jocke Lybeck bor också i båt, men i en å, och det är ju inte riktigt lika coolt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *