Nostalgisk tillbakablick på portabel datalagring

Visst är det en lockande rubrik! Jag har själv hittat på den 😀

Sitter och tittar på mitt 16 gigabyte stora USB-minne och nostalgibombar mig själv med tekno-minnen från back in the day Det var bara några jular sen jag höll ett 256mb’s USB-minne i handen och tyckte det var det mest massiva portabla datalagringsenheten evah! Nu vill inte folk ha ett sån ens om du ger bort det!

Börjar minnas tillbaka lite mer och inser att det förhatliga zip-skivorna låg på 100mb (vem minns inte ‘the click of death’). före det var det ju 3.5″ disketter the shit. Låt oss göra en liten tidsresa bakåt…

USB-minnet.

Aaah mitt gamla usb-minne, en fantastisk uppfinning som gjort det möjligt att ha med stora feta dvd-rippar på Hanna Montana vart man än reser! Dock är det EN lite grej som usb-minnet inte lyckats ersätta. Man kunde lätt ge bort en diskett. Då säger du ba’ ”men bränn de på en Deveedee!”. Ja det kan man men CD/DVD’er är så omständiga att ha o göra med. Sku det inte vara bra att kunna fara till Teknikmagasinet och köpa sig ett tio-pack med små usb-minnen som man sedan kan ge bort.

Disketter

(Bild från min privata samling)

Disketter har varit med sedan det glada 70-talet. Åttatummar’n ni ser på bilden till vänster lanserades 1971, dom som sprang omkring orakade i midjekavaj och neonslips minns säkert 5 ¼-tummarn och deras ökända känslighet, man kunde bokstavligen förolämpa bort datat från disketten genom att titta förebrående på den. Ąven totala fjortisar och n00bs känner till 3 ½-tummarn. Normalt sett kunde man tröta in 1.44 MB på en sån diskett, det är ungefär en tredjedels mp3-sång. Tänk på det alla ni som lallar omkring och lyssnar på Justin Bieber och lipar.

3 ½-tummarn hade till en början ett gäng konkurrenter som till exempel denna modell från Hitachi.

(bild från min privata samling)

Magnetband


(bild från min privata samling)

Alla retronördar minns ju att dataspelen på 80-talet ofta såldes på kassett. Som ni minns var ju det dom billigaste magnetbanden man kunde få tag på men det fanns även andra. Magnetband används även i denna dag i vissa sammanhang.

Hålkort

(bild från min privata samling)

Hålkortet uppfanns på 1700-talet och förbättrades och kom till användning under 1800-talet, framförallt i automatiserade vävmaskiner. Väverskor som fruktade (med rätta) att dom skulle förlora jobben till maskinerna kastade in sina träskor (på franska sabot) i protest i dom nya maskinerna och förstörde dom och därmed myntades ordet sabotage. Den enda nuvarande användningen av hålkort är tror jag i vissa hotellnycklar och i positiv.

Undrar hur många hålkort som krävs för att lagra Hangin’ Tough med NKOTB, hoppeligen får vi aldrig veta det. Vad som kommer att bli nästa grej efter usb-minnet skulle jag tippa är trådlösa usb-minnen, på lång sikt även holografiska minnen, den som nördar får se.

0 reaktion på “Nostalgisk tillbakablick på portabel datalagring

  1. Men där sa du ju det själv; vad man ska använda en 256-pinne till. Ge bort den. Ok du kanske inte kan få med hela din egenhändigt producerade "Lolita-spritze im Tyrolen" men i alla fall en xvid-teaser.

    • sant, men jag kan inte köpa ett tiopack 256'or för fem ?. (minnet på bilden har dessutom gått sönder)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *